Tänk på det här när du köper barnkläder

Att köpa barnkläder kan, och ska, vara kul. Men det finns vissa saker som man bör känna till innan man drar ut på shoppingrunda, vare sig man gör det i centrum eller på nätet.

Kläder kan nämligen innehålla ämnen som har negativ effekt på vår hälsa, eller vara konstruerade på ett sätt som gör dem farliga. Det är viktigt att känna till detta innan man köper kläderna, framför allt om man har ansträngd ekonomi. Det är inte säkert att man får byta en tröja när man upptäckt att det är ftalater i trycket på den.

Undvik farliga kläder

Vid odling av bomull används stora mängder bekämpningsmedel, och dessa är inte nyttiga varken för människor eller för skadedjur. I de färdiga plaggen finns rester av dessa bekämpningsmedel kvar, ofta tillsammans med färgämnen som även de kan innehålla hälsovådliga ämnen.

Och även om det inte skulle finnas några gifter i tyget kan det göra det i tryckfärgen, om det rör sig om ett plagg med tryck. Motiv som olika Disneyfigurer, t.ex. från filmen Bilar, är mycket populära, och tryckfärgerna kan innehålla giftiga ämnen. Ett sätt att undvika gifter är att köpa begagnade barnkläder, men då har man fortfarande ett annat problem.

Många barnkläder är nämligen felaktigt konstruerade. Under storlek 134 ska det inte finnas snoddar eller dragband vid huvudet eller halsen, eftersom ett barn då löper risk att fastna. Huvor på barnkläder bör också gå att öppna.

Spara pengar

Ett av de bästa sätten att undvika gifter i kläderna, och dessutom spara pengar, är att köpa begagnade barnkläder. Man bör dock fortfarande se upp med snoddar och huvor. Det finns flera butiker som säljer begagnade barnkläder, antingen på kommission, eller direkt till välgörande ändamål, i den senare kategorin finns bl.a. Myrorna och Erikshjälpen.

En annan stor marknad för begagnade barnkläder finns på nätet, inte minst på auktionssajter som Tradera. Där kan man spara stora pengar på att köpa flera plagg på en gång, från en och samma säljare.