Bikini för barn – är det verkligen okej?

Frågan är vad som är bäst, barnkläder av billigare karaktär eller dyrare. Det beror såklart på, alla butiker och webshopar är inte lika varandra. Enligt Konsumentverket är den beräknade snittkostnaden för kläder till barn mellan 6 månader och 10 år mellan 380-580 kronor i månaden.

Så skriver vi i ett inlägg där vi berör barnkläder och den djungel som det kan kännas som. Nubabymind.se.jpg på sommaren kan det för många vara ännu svårare, speciellt för flickor. Som exempel kan en se till de badkläder som finns i butik för små flickor. Trots att barn under 12 sällan har bröst finns det flertalet bikinis, det finns till och med rosa och söta bikiniöverdelar till 15 månaders barn. En som reagerade på just detta var Elisabeth Hilje. I ett uppmärksammat inlägg på hennes Facebook-sida skrev hon:

”Har de på allvar tänkt att min 15 månader när hon leker på stranden? Verkligen? Eller min 5-åring, för den delen. Bikinitopp i storlek 92 är fruktansvärt!”

Och det är verkligen en sorg att det ska finnas så små bikinis för barn som har över 10 år kvar tills de ens får bröst – de har ingenting att dölja. Bikiniöverdelar för flickor gör att de inte kommer ha möjlighet att röra sig lika öppet som pojkarna när de badar eftersom toppen lätt kan ramla av (de har ju inga bröst som får den att stanna) och många flickor upplever en skam i att råka visa sina obefintliga bröst. Detta gör att flickor hämmas till utveckling och den fria leken, när de egentligen bara borde få vara barn och leka och ha kul.

Kläder för barn kan självklart även vara problematiskt för pojkar. Exempelvis är det många barn som dras till rosa och glitter eftersom det är lockande färger. Men där sätter föräldrar stopp och leder barnen mot ”killfärger” som blått och grönt, det är självklart inte heller okej. Som förälder är det viktigt att du inser hur dina val av kläder påverkar ditt barn, det är helt enkelt inte okej att nedvärdera sitt barn enbart för att du vill att han eller hon ska vara på ett visst sätt.